Muraturi rozé

Aveti nevoie de:

  • 4 verze rosii
  • 2 mere taiate in sferturi, curatate de seminte
  • 3 fasii de wakame (alge)

Rupeti frunzele de la suprafata verzei, clatiti-le, puneti-le deoparte. Taiati fin 2 dintre verze si asezati-le intr-un castron. Apoi taiati celelalte 2 verze in bucati mici si puneti-le intr-un blender cu apa, amestecati pana cand acestea sunt maruntite si obtineti o pasta. Amestecati varza maruntita cu cea din blender si puneti-le intr-un recipient mare. Asezati bucatile de mar deasupra verzei si apasati. Acoperiti apoi varza si merele cu fasiile de wakame. Apoi  adaugati frunzele de varza pe care le-ati pus deoparte, pentru a acoperi golul ramas. Puneti o punga cu apa, sigilata bine, deasupra si inchideti recipientul. Acoperiti cu un prosop si lasati-le sa fermenteze 3 pana la 5 zile intr-un loc racoros si intunecat. Dupa ce au fermentat, inlaturati frunzele de varza de deasupra, inlaturati fasiile de wakame (le puteti servi separat), aruncati merele. Transferati continutul in borcane si puneti-le la frigider (pot fi tinute astfel pana la 2 luni).

Reteta preluata din cartea: ,,Living Foods for Optimum Health” , autori : Brian R.Clement si Theresa Foy Digeronimo

2020_red-sauerkraut

Va incurajam sa fiti creativi si in ceea ce priveste muraturile si sa incercati diferite retete si combinatii, rezultatul va fi delicios si deosebit de benefic pentru digestie si sistemul dumneavoastra imunitar. Pentru muraturile crude, fara sare, se va folosi intotdeauna varza (alba sau rosie), insa pe langa aceasta pot fi folosite si fasii de morcov, hrean, telina, gulie, ardei, cubulete de sfecla rosie, feliute de dovlecel, castravete, precum si bucatele de conopida sau broccoli, puteti adauga si usturoi, ceapa, seminte de marar sau alte ierburi. Le puteti amesteca sau le puteti aseza in straturi divers colorate. Pentru a va usura munca puteti folosi un robot de bucatarie pentru tocatul/feliatul/rasul legumelor. Noi in general folosim borcane de sticla de diverse dimensiuni (sunt foarte utile cele care se inchid ermetic).

korken-borcan-cu-capac__0131000_PE285441_S4

Varza cu apa (amestecata la blender), poate fi amestecata cu legumele intr-un castron mare sau puteti sa o turnati in borcane pe masura ce asezati straturile de legume. La suprafata, puneti 2-3 feliute de mar in functie de dimensiunea borcanului, apoi umpleti golul cu frunzele de varza puse deoparte. Procesul de fermentatie va fi diferit in functie de anotimp si de locul unde tineti muraturile (cat mai racoros si intunecat): vara adeseori muraturile sunt gata dupa doar 3 zile, in anotimpurile mai reci ele pot fi gata dupa 5-7 zile. Nu uitati sa asezati borcanele pe farfurii adanci sau in cutii de plastic (fara capac), deoarece pe parcursul fermentatiei o anumita cantitate de lichid va curge din borcane. Apoi pastrati-le in frigider si bucurati-va de aceasta sursa de probiotice cu toti cei din familia voastra. Gustul poate parea putin neobisnuit la inceput (daca il comparam cu cel al muraturilor clasice cu sare sau otet), dar dupa ce va veti obisnui cu el, vor deveni de nelipsit la fiecare masa.

pickles

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s