Un alt fel de a privi

,,Adevarata forta a spiritului este sa vezi mereu sensuri noi in lucruri vechi, sa progresezi in intelesuri desi realitatea a ramas aceeasi, sa te innoiesti in fiecare zi, desi nu-ti shimbi locul si astfel progresul e interior nu conditionat de situatii din afara.

O persoana spirituala aproape din orice realitate se poate ridica. Priveste un chip frumos si-si aminteste de frumusetea lui Dumnezeu. Priveste un copac inflorit si se gandeste ca acesta a inflorit ca sa ma invete pe mine sa cultiv virtutile. Priveste un copil care-si imbratiseaza mama si se gandeste ca si noi ar trebui sa-l imbratisam pe Dumnezeu toata viata, caci El este cumva Parintele nostru. Din orice realitate el se ridica la Dumnezeu si astfel totul e plin de sens, e bogat.(….)

mar inflorit

Un om traieste intr-o curte si are un pom minunat, un mar inflorit si rodit. El vede lumea cu ochii lui sensibili, se bucura de roadele si umbra lui, manaca merele, le vinde si se simte bogat, se bucura de ce ii ofera acest pom si ca poate sa-i bucure pe ceilalti cu ajutorul lui.

Vecinul lui nu are un pom in curte, nu are un mar si daca ar privi lumea cu ochii sensibili ar putea deveni gelos, invidios, ca el nu are si vecinul are sau macar intristat, dar vederea celor inteligibile, a intelesurilor adanci in toate, salveaza aceasta situatie. El poate sa ia marul inflorit ca pe o lectie. Priveste acel copac inflorit si se gandeste la inflorirea lui, la toamna vietii lui si la felul lui de a da rod, pentru ca pomul acela in fiecare an da rod si o face asa incat sa bucure pe cineva fara sa primeasca aplauze de la nimeni si si-a dat rodul lui cu varf si indesat, gratuit, fara sa ceara nimic in schimb si oamenii vin si se bucura si pleca mai departe intorcandu-i spatele, fara sa-i dea nici o recompensa.

pastel1

Noi suntem gata sa facem lucrul acesta? Pentru ca intelegerea noastra e mai mare decat a marului. Si darurile noastre sunt mai multe decat ale lui. Si chemarea noastra este sa rodim mai mult decat el. Si pentru ca avem intelepciune mai mare decat dansul ar trebui sa dam mai mult fara sa asteptam nimic. Dar noi nu suntem capabili de o astfel de bunatate si atunci marul este o lectie pentru noi. Si incepem incet incet sa cugetam cum am putea sa devenim si noi ca marul in viata noastra, sa daruim fara sa primim nimic in schimb de la ceilalti. Sa te bucuri daca primesti, dar sa nu astepti.

Si incearca sa invete din natura generozitatea lumii, care rodeste din pamant in fiecare an, pamant pe care toti calcam, avand asadar o postura smerita, de acolo ies toate. Sa invatam si noi astfel generozitatea. Acesta este felul in care un om de spirit priveste realitatea.

E foarte bogat stilul acesta, pentru ca omului de alaturi i se termina merele, camara i se goleste si pe la mijlocul iernii el nu mai are de ce sa se bucure, dar persoana care a privit marul inflorit de peste gard, n-a mancat nici un mar, dar lectia pe care a primit-o de la marul inflorit a ramas in sufletul lui, el beneficiaza de aceasta roada a marului tot anul. Si pana vede din nou marul inflorit el are o lectie din care se infrupta in fiecare zi. Si n-a mancat nici un mar, dar cumva inflorirea insasi a intrat in fiinta lui si el a devenit inflorit, luand din mar lectia, fara sa manace. Acela a mancat in fiecare zi rodul, dar n-a invatat nimic.

Asta-i felul in care un om duhovniceste privind realitatea se infrupta din ea intr-un fel care ii foloseste ca experiente din care se infrupta toata viata. Daca are atentie si capabilitatea de a face focus si de a privi aceasta realitate extragand din ea toata lectia, el nu mai are nevoie sa vada marul acela vreodata in viata, pentru ca il are in permanenta in el. Noi avem capacitatea sa depozitam in sufletul nostru amintiri pe care nu le vom uita nicidata (exemplu: cand ne-am mangaiat bunicul ultima data pe frunte, etc). Daca ele sunt si lectii si nu doar imagini, noi ne putem imbogati in permanenta din ele.Victor Frankl – in ,,Omul in cautarea sensului vietii” spune: ,,Toti oamenii in varsta sunt bogati pentru ca ei au trecut deja prin experiente bune de viata, care sunt realitati, din care se pot infrupta, ca sa-si improspateze bunatatea de fiecare data.”

yellow-brothers1

Fragment transcris din conferinta pr.Sorin Mihalache – ,,De la cunoastere la Viata deplina”

http://radio.ortodoxiatinerilor.ro/pr-sorin-mihalache-de-la-cunoastere-la-viata-deplina/

Multumim prietenului nostru, Marius Florescu pentru fotografiile si filmul care ne-au servit pentru ilustrarea textului. Pe langa faptul ca este fotograf, Marius este si adept al stilului de viata Hippocrates si a sustinut intotdeauna Sanatatea dincolo de Marketing, fapt pentru care ii multumim!

Puteti sa aflati mai multe despre Marius si sa va bucurati de frumusetea fotografiilor sale accesand:

https://mariusflorescu.wordpress.com/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s