Timpul liber

make_the_most_of_free_time

,,În general, oamenii ratează ocazia de a se bucura de timpul liber chiar mai mult decât se întâmplă cu timpul petrecut la muncă. Acum 60 de ani, sociologul american Robert Park spunea: <<Cred că cea mai mare risipă din viața americană este folosirea nechibzuită a timpului liber>>. Colosala industrie de distracții, apărută în cursul ultimelor generații, a fost concepută pentru a ajuta la umplerea timpului liber cu activități plăcute. Și totuși, în loc să ne folosim energia psihică și mintală pentru a trăi fluxul optimal, mulți dintre noi petrec multe ore, în fiecare săptămână, privind sportivi celebri pe stadioane imense. În loc să facă muzică, asculă discuri scoase de cântăreți milionari. În loc să picteze, se duc să vadă tablourile vândute cu prețuri imense la ultimele licitații. În loc de a-și asuma riscul de a acționa conform propriilor valori, mulți dintre noi pierd ore în șir privind actori care pretind că trăiesc diverse aventuri, angajându-se în acțiuni fără consistență. (…) distracția pasivă nu duce nicăieri.

Oamenii – luați laolaltă – irosesc în fiecare an echivalentul a milioane de ani de conștiință. Energia care s-ar putea concentra pe realizarea unor scopuri complexe, pentru generarea unei dezvoltări satisfăcătoare, este risipită în moduri de stimulare ce imită realitatea. Amuzamentele de masă, cultura de popularizare și chiar marea cultură la care se participă pasiv și din motive extrinseci – cum ar fi dorința de a-și etala statutul – sunt adevărații paraziți ai minții. Ei ne absorb energia psihică fără ca, în schimb să ne ofere vreun atu semnificativ. Ei ne lasă mai obosiți și mai secătuiți decât eram înainte. (…)

Puține ocupații și activități destinate timpului liber – mai ales cele care presupun consumul pasiv de produse mass-media – sunt construite ca să ne facă mai puternici și mai fericiți. Scopul lor este să facă bani pentru altcineva. Dacă ne lăsăm manipulați, ne vor secătui resursele interne și din noi nu va rămâne decât o pleavă neglijabilă. Dar, ca orice altă dimensiune a vițeii munca și timpul liber pot răspunde nevoilor noastre. Cei care învață să se bucure de munca lor și care nu-și irosesc timpul liber ajung să simtă că viețile lor, per ansamblu, sunt mult mai valoroase. <<Viitorul, scria C.K. Brightbill, nu va aparține numai omului instruit, ci și celui educat să folosească cu înțelepciune timpul liber>>”.

(Mihaly Csikszentmihalyi, Flux. Psihologia fericirii, Editura Publica, 2015)

Sursa: https://www.facebook.com/adrian.s.mihalache.5

Anunțuri

Un gând despre &8222;Timpul liber&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s